• HELGRILLING AV SMÅGRIS

  Norsk Kornølfestival ønsker deg velkommen til å få en smakebit av godt øl… Tradisjons øl fra Norge..
  I tillegg så vil vi prøve å lage god mat som passer litt til tradisjons øl..
  I år vil vi grille en hel gris, og se om det blir godt motatt..
  Desverre er ikkje grisen så alt for stor, slik at dei første 100 menneskene som kjøper smakspakken på tikko vil få smake hærlig kjøtt med litt potetsalat og grønnt…

  Å grille en pre-steamet gris tar ca 4-5 timer.. ( pre-steamet, det vil si at den i praksis er lagt i saltlake, og stekt ferdig i en dampovn )
  Å grille en ikke presteamet gris tar ca 10 timer..

  Så vi kveike i grillen tidleg fredag for å verte ferdig til DU kommer…
  Husk å være ein av dei første 100 fredag som betaler for helgrillet gris……

  Slik griller du:

  1. Løft spydet med grisen opp på stativet, og pensle med olje. Grunnen til at man kun bruker olje er at svoren ikke skal bli brent, og forhindre at varmen går inn i kjøttet. Blir svoren svidd så vil den hindre videre varmegjennomgang og smågrisen vil ikke bli tilstrekkelig varmebehandlet.

  2. Stekehøyden reguleres etter varmen på grillen. Man skal kunne holde hånden rett under grisen over kullet i ett par sekunders tid uten at det blir for varmt. Kan man ikke det så må man regulere smågrisen i høyden, eller bruke litt mindre kull.

  3. Grill «aktivt», det vil si så nær varmen som mulig uten at kjøttet blir brent. Da er grilltiden tre til fire timer på en 15 kg smågris. Med større gris eller mer «passiv» grilling må du beregne lengre steketid.

  4. Snu smågrisen og pensle med oljen hvert femte minutt. Den virker dempende på temperaturen i kjøttet. Hvis midten av smågrisen begynner å bli ferdig, så kan man bruke folie rundt for at de ikke grilles for mye og bli svidd.

  5. Smågrisen er ferdig når steketermometeret viser 72 grader. Man kan også etter grille de tykkeste delene som for eksempel skinkene så de kan serveres samtidig med resten av dyret. Det kan være en fordel å rute svoren på skinka så blir den fortere grillet, men pass på for det kan gi mer drypping / oppflamming under grillingen.

  6. Pass alltid på å fylle på mer kull når varmen dabber av. Fra tid til annen vil fett dryppe ned i glørne og flamme opp. Flytt litt på kullet med en spade.

Legg igjen en kommentar